Titanium Racefietsen

Waarom  zou je voor een titanium racefiets kiezen? En wat zijn de voordelen en eventuele nadelen van een racefiets gemaakt van titanium?

Wat is Titanium nu precies?

Titaan of ook wel titanium genoemd is een scheikundig element met symbool Ti en atoomnummer 22.
Het is een grijs metallisch overgangsmetaal, het behoort met zirkonium (Zr)hafnium (Hf) en rutherfordium (Rf) tot de titaangroep.(bron Wikipedia)
Na de ontdekking van titanium, eind 1700, is het materiaal vernoemd naar de onsterfelijke titanen uit de Griekse mythologie.

Titanium is sterk
 

Titanium heeft de hoogste ‘strenght-to-weight’ verhouding van alle metalen.
Doordat het zo sterk is, is er minder titanium nodig om een goed, licht en sterk frame te bouwen.

 

Titanium heeft geweldige rijeigenschappen
Titanium dempt de trillingen die ontstaan bij het rijden op een onregelmatig wegoppervlak.
Hierdoor heb je minder last van vibraties tijdens het fietsen. Minder vermoeid door hoger comfort, wie wil dit nu niet?

Titanium is duurzaam

Titanium is zeer duurzaam. Doordat het niet corrodeert of roest, blijft titanium sterk en mooi. Ook ontstaat er geen metaalmoeheid, hoe vaak je de fiets ook gebruikt.Waar andere metalen dit wel doen blijft titanium onverwoestbaar en vertoont het bijna geen gebruikssporen, zelfs niet na jaren intensief gebruik.


Titanium frames vergelijken met . . .

Titanium heeft een grotere materiaaldichtheid dan carbon of aluminium. Echter, omdat titanium sterker is, kunnen de framebuizen dunner worden gemaakt. Het gewicht van een titanium frame is vergelijkbaar met een gemiddeld carbon frame en ligt lager dan een hoogwaardig aluminium frame. Titanium combineert een hoge hardheid met een hogere veerkracht in vergelijking tot staal. Titanium frames kunnen zeer hoge belastingen aan voordat ze eventueel vervormen. Voordeel van titanium ten opzichte van carbon is dat bij een valpartij de kans vele malen kleiner is op een breuk of scheur. Daarnaast is het erg krasvast, met een beetje WD-40 poets je het frame in een handomdraai weer op als nieuw.

Waarom rijden er niet meer titanium fietsen

Als titanium zoveel voordelen biedt, waarom rijden er dan niet meer titanium fietsen rond? Dit wordt met name veroorzaakt door de prijs. Titanium is een prijzige grondstof en daarnaast is het een arbeidsintensief proces om titanium te bewerken. Het is een lastig materiaal om te bewerken. Om de metaal- en mechanische eigenschappen van het materiaal te verbeteren wordt er voor fietsframes gebruik gemaakt van titaniumlegeringen. Zo wordt aan titanium aluminium en vanadium toegevoegd, dat er voor zorgt dat het materiaal beter te bewerken en te lassen is. De buizen kunnen door hydroforming (met vloeistofdruk van binnen uit) in vorm worden aangepast. Zodoende kan er naar wens een ander model frame geproduceerd worden. Stijf, comfortabel, mountainbike, race- of tourfiets. Een tijdritfiets van titanium zoals je dat bij carbon ziet, zul je niet zien.

J.Guillem titaninium fiets frames worden compleet geleverd met sublieme kenmerken zoals; aangelastte interne kabelrouting, gecasten dropouts, gecasten bracket en balhoofdbuis. De J.Guillem titanium fiets frames worden geheel met de hand vervaardigd in Numansdorp, Nederland.


Het J.Guillem fietsassortiment bestaat uit: