Gates Riemaandrijving

Wat is Gates? (Belt drive)

Gates is een Amerikaans bedrijf die zich al meer dan 100jaar bezig houdt met aandrijvingsriemen. Ze zijn groot geworden met ontwikkelen van aandrijvingsriemen die zeer grote ventilatoren konden aandrijven, tot wel 10.000Pk. Sinds 1911 is Gates ook actief in de autobranche en motorbranche. De laatste innovatie van Gates zijn de aandrijfriemen die vandaag de dag gebruikt worden in de fietsenbranche.

 

Wat is een Riem?

Een riem is het makkelijkst te vergelijken met een snaar die uit één stuk bestaat. De riem vervangt de ketting en loopt ook over twee tandwielen. De riem is gemaakt van een sterke, strekvrije koolstofvezel ook wel Carbon genoemd.

De voordelen van een riemaandrijving (belt-drive)

  • Minder onderhoud, een riem hoeft niet gesmeerd te worden en doordat deze niet kan oprekken, is naspannen ook bijna verledentijd. Tijdens de levensduur van een riem zal deze 2 tot 3 keer gesteld worden. De Gates riem kan zeer eenvoudig met water worden schoongespoeld.
  • Lage rolweerstand, een riem loopt altijd even lsoepel.  Wanneer deze nu vies of schoon is, u gaat het verschil niet merken. Een ketting daarintegen loopt veel zwaarder naarmate deze niet voldoende is gesmeerd.
  • Lichter in gewicht, gemaakt van carbon. Een gemiddelde riem weegt 75gram, een gemiddelde fietsketting weegt al gauw 250gram.
  • Niet weersgevoelig, vorst, regen of ijzel geen van deze hebben invloed op de eigenschappen van op de (Gates) riem.
  • Lange levensduur, een Gates riem gaat gemiddeld tot 4 keer langer mee dan een ketting.

De nadelen van een riemaandrijving (belt-drive)

  • Alleen mogelijk icm een naafversnelling (Rohloffnaaf) of het Pinion schakelsysteem, doordat een riem niet zijwaarts kan bewegen is het niet mogelijk om de riem te gebruiken met een derailleur schakelsysteem.
  • Het frame dient riem compatibel te zijn, een riem bestaat uit één stuk en kan niet worden onderbroken zoals een ketting dit wel kan. Dit betekent dat er een opening in het frame moet zitten waar de riem doorheen kan. Zie foto hiernaast, zo doet Santos het.
  • De aanschafprijs is hoger, een logisch vervolg op iets wat langer mee gaat
  • Niet overal te koop, een riem zit nóg niet standaard op alle fietsen. Dus onthoud dat niet alle fietsenwinkels deze standaard hebben liggen.

Handig om te weten
Een riem kan soms een piepend geluid geven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat de uitlijning niet meer perfect is of doordat er slijtage is door gebruik. Wij geven enkele tips die je zouden kunnen helpen om het opl te lossen:


Speciaal voor de Rohloff & Gates Belt/riem combinatie is er een uitgebreide Nederlandse handleiding. Download hier de Rohloff & Riem handleiding

 

Gates Riemverzet combinaties

Er zijn meerdere merken die riemen produceren voor de fietsindustrie zoals bijvoorbeeld het merk Continental. Het merk Gates is nog altijd marktleider en onderscheid zich met een zeer hoge en bewezen kwaliteit. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende mogelijkheden met het merk Gates.

Gates riemtandwiel voor Gates riemtandwiel achter Gates riemlengte
46T 19T 113T
50T 20T 115T
55T 24T 118T
  25T 120T
    122T
    125T

T= aantal tanden

Belangrijk om te weten is dat je niet zomaar een groter of kleiner riemtandwiel kan monteren om zo zwaarder of lichter te gaan fietsen.. Omdat de spanmogelijkheden van de riem minimaal zijn is het zaak dat de juiste riemlengte wordt gekozen. De kans bestaat de het gewenste verzet icm jouw fiets en de beschikbare riemlengtes niet mogelijk is... Kom niet voor verrassingen en overleg altijd met de specialist!

 

Bekijk hier het overzicht van de fietsen die wij met riemaandrijving (belt-drive) in de showroom hebben staan.

Mountainbike

Gravelbikes

Vakantiefietsen

Hybride- / Toerfietsen

E-bikes