De Rohloffnaaf Speedhub

ROHLOFF  het hele verhaal
 

Rohloff  werkt ruim dertig jaar aan het beste schakelsysteem voor de fiets. Dit Duitse kwaliteitssysteem wordt geïmplementeerd op zowel vakantiefetsen, mountainbikes als op woon- werkfietsen. Van Eijk De Fietsspecialist uit Ter Aar omarmt dit systeem en adviseert Rohloff in samenspraak met de klant op o.a. Santos fietsen.


"Rohloff vergroot de liefde voor je fiets"


Bekijk direct ons assortiment fietsen met Rohloff naven

Wie en wat is Rohloff?

Rohloff werd in 1986 opgericht als een klein familiebedrijf, vastbesloten om de fietsenhandel voor de toekomst te verrijken met producten die veel verder reiken dan een kortstondige trend. Elk Rohloff-product dat de fabriek verlaat, is onderworpen aan onze intensieve kwaliteitscontrole die ervoor zorgt dat u als fietser kunt genieten van honderd, zo niet duizenden kilometers fietsplezier. De kwaliteit die Rohloff levert heeft talloze fans en trouwe klanten opgeleverd in de afgelopen 30 jaar, maar heeft ook veel internationale sportevenementen, wereldrecords opgeleverd en tourreizigers naar de meest afgelegen regio's van de wereld gebracht.

Consumenten, die willen genieten van een dagje fietsen in plaats van hun fiets te repareren, hebben, dankzij het lage onderhoud, een grenzeloos vertrouwen in Rohloff-producten gekregen. Geniet zelf van de 14-speed Rohloff ervaring met een SPEEDHUB 500/14 uitgeruste fiets. Het maakt niet uit of het een E-bike, MTB, Fatbike, Tandem, Trekkingfiets, Ligfiets of Cargo-fiets is. Er is een Rohloff naaf voor iedereen!

Enkele weetjes

Bijna 100% van alle componenten die nodig zijn voor Rohloff-producten worden uitsluitend in Duitsland geproduceerd door 150 door Rohloff opgeleide en gespecialiseerde onderaannemers die hoge kwaliteit leveren. Elk individueel onderdeel moet voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen. Pas dan wordt dit onderdeel een exclusief Rohloff-product. Rohloff werkt nauw samen met retailers en distributeurs in 35 verschillende landen. Dit wereldwijde ondersteuningsnetwerk stelt Rohloff in staat om snel te reageren en ervoor te zorgen dat alle klanten de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, ongeacht waar ze zich in de wereld bevinden. Het hoofdkantoor van Rohloff bevindt zich in centraal Duitsland. Rohloff presenteert haar producten tijdens evenementen, shows en beurzen over de hele wereld

Overtuig jezelf en beleef de Rohloff experience  bij Van Eijk De Fietsspecialist!

Vergelijk de aandrijfsystemen op de markt

Rohloff wordt het linker overzicht vergeleken met andere, populaire aandrijfsystemen die op de meest voorkomende fietsen worden geïmplementeerd.

Een derailleursysteem is wereldwijd het meest toegepaste systeem. Hierbij moet je denken aan de vele racefietsen die er gebruikt worden door sportieve fietsers en de professional. De initiële prijs ligt laag maar de onderhoudskosten zijn relatief hoog ten opzichte van een naafsysteem zoals bijvoorbeeld Rohloff. Daarnaast kent het naafsysteem een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en lage onderhoudskosten. Het overzicht geeft aan dat Rohloff het op vele fronten wint van de vergeleken systemen.


Enkele eigenschappen van het Rohloff schakelsysteem

 • Rohloff is onderhoudsarm

  De aandrijving, ketting of riem, loopt kaarsrecht, in tegenstelling tot het derailleursysteem die daardoor aan hoge(re)slijtage onderhevig is. Aangeraden wordt de kabels die het aandrijfmechanisme bedienen, om de 15.000km te vernieuwen. Tevens dient er iedere 5.000km of één keer per jaar olie te worden ververst. Een ketting gaat gemiddeld 10.000km mee en een Gates Belt ca. 15.000km. Door de excentrische trapas van de Santos frames kun je zélf eenvoudig de ketting naspannen. Door de trapas te ontgrendelen(2 boutjes) en iets te draaien, regel je de kettingspanning. Het naspannen van een riem is niet nodig. Een (double-sided)achterkransje kun je om de 5.000km omdraaien zodat deze andersom afslijt. Bij een Santos fiets kun je eenvoudig het achterwiel verwijderen i.g.v. een lekke band. Hiervoor kun je bij Santos of bij Van Eijk De Fietsspecialist een korte cursus volgen.
 • Rohloff is degelijk

  Een Rohloff naaf kan bijna niet stuk, verbuigen of verlopen. Juist voor de vakantiefietser die zijn of haar fiets mee op reis neemt, is dit een groot voordeel. Er dient wel rekening gehouden te worden dat het Rohloff wiel rechtop vervoerd wordt en niet schuin of liggend. In de laatste posities kan de naaf iets gaan lekken. Om te voorkomen dat de olie op waardevolle spullen belandt, is het goed om tijdens transport de naaf aan twee zijden van katoenen lappen te voorzien. Het geringe olieverlies kan geen kwaad en Rohloff blijft de naaf garanderen als je doorrijdt met iets minder olie in de naaf.
   
 • Rohloff schakelt als boter

  Eén draaischakelaar aan de rechterstuurhelft volstaat voor het bedienen van alle 14 versnellingen. Er is geen transitie naar andere externe tandwielen zoals een cassette met 11 versnellingen en/of 2 á 3 tandwielen aan de trapas.
   
 • Rohloff schakelt met kleine stapjes

  Een 'veelfietser' zoekt altijd naar de ideale versnelling. Het aanhouden van de juiste tred(pedaalomwenteling) is essentieel. Tijdens het klimmen of rijden onder zware omstandigheden is het prettig, indien je terugschakelt, dat het weinig effect heeft op de tred. D.w.z. dat de nieuw gekozen versnelling niet te ver af ligt van de versnelling die je verlaat. Omgekeerd is het belangrijk indien je snelheid maakt én nog meer wenst te versnellen, de schakeling naar een 'grotere versnelling' ook een kleine stap is. Dus géén twee of meer 'tanden' tegelijk zoals bij sommige cassettes of versnellingsnaven met 7 of 8 versnellingen.
 • Rohloff schakelt altijd

  Ook als je stil staat kan er geschakeld worden. Juist bij het rijden op een tandem is het van groot belang dat je bij het wegrijden de juiste versnelling kunt kiezen. Bij een derailleursysteem bijvoorbeeld zul je ruim voordat je stopt moeten opschakelen. Deze actie wordt vaak vergeten.
   
 • Rohloff werkt als een een versnellingsbak

  Zoals je weet, lopen de tandwielen van een versnellingsbak in een oliebad of carter. Bij Rohloff werkt dit ongeveer hetzelfde. De Rohloffnaaf dient te worden ingereden. Gedurende de eerste 1000-2000 kilometer maakt deze wat meer geluid in de 1e tot en met de 7e versnelling en schakelt deze minder soepel. Als je veel schakelt tussen de 3e en de 5e versnelling draaien alle tandwielen mee. Het schakelen tussen de 8 en 7 gaat in het begin wat minder soepel. Ook na het inrijden moet je bij het schakelen van 8 naar 7 even kracht terugnemen. (Voor techneuten: kijk op https://www.santosbikes.nl/santos-only/who-we-are/rohloff-specialist )
  Dit is een eigenschap die Rohloff bewust heeft toepast in haar producten. Tot op de dag van vandaag worden de Rohloff naven doorontwikkeld en aangepast aan de wensen van de fietsliefhebber.
   
 • Rohloff heeft een prijs

  Een fiets die is opgebouwd met een Rohloff-naaf is gemiddeld €1000 duurder dan een fiets met een hoogwaardig derailleursysteem. Op langere termijn is deze investering gerechtvaardigd. De prijs van een Rohloff-naaf verdient zich derhalve terug. 100.000km of meer is geen probleem met een Rohloff-naaf!
 • Rohloff komt in verschillende kleuren

  Iedere Rohloff-naaf is van binnen hetzelfde. Maar voor degene die zijn of haar nieuwe fiets van een speciaal tintje wil voorzien, kun je kiezen uit de volgende kleuren: zwart, zilver, rood, groen, oranje en blauw.
   
 • Rohloff kun je naar je hand zetten

  Meestal wordt een Rohloff bedient door een voorblad met 38 tanden en een achtertandwiel met 16 tanden. Het bereik is vergelijkbaar met het lichtste verzet van 22T voor en 34T achter en het zwaarste verzet van 42T voor en 12T achter. Als deze verhouding je niet bevalt kun je het achtertandwiel vervangen door een groter of kleiner exemplaar.

Rohloff heeft handleidingen
Download hier de Nederlandstalige handleiding

Download de Nederlandstalige onderhoudspagina's en video's via de website van Rohloff zelf, Rohloff website.


Vragen
Heeft u nog vragen over de Rohloffnaaf?

Onze Rohloffadviseurs beantwoorden uw vragen graag. U kunt uw vragen stellen via ons contactformulier, per telefoon of uiteraard onder genot van koffie bij ons in de showroom aan de Westkanaalweg 107 in Ter Aar, grenzend aan Alphen aan den Rijn.

Rohloffnaaf kopen?
Benieuwd welke Rohloffnaaf u nodig heeft? Bekijk de verschillende soorten naven op onze Rohloff kopen pagina.